Lemmikin terveyden kulmakivet

Lemmikin terveydestä on tärkeää pitää huolta, jotta lemmikki pysyisi hyväkuntoisena ja eläisi mahdollisimman pitkän ja onnellisen elämän. Tämä artikkeli pureutuu lemmikin terveyden kulmakiviin, jotka jokaisen lemmikinomistajan tulisi tietää ja ottaa huomioon. Aivan ensiarvoisen tärkeää on, että lemmikkisi saa elää mahdollisimman lajityypillistä elämää, jossa se saa toteuttaa luonnollisia vaistojaan ja tarpeitaan. Ennen lemmikin hankkimista onkin tärkeää tutustua kyseisen eläinlajin lajityypillisiin tarpeisiin, jotta niihin pystyisi vastaamaan mahdollisimman monipuolisesti. Lajityypillisen elämän lisäksi lemmikin terveyden kulmakiviin liittyy myös monia muita seikkoja, joista kerromme tarkemmin tässä artikkelissa.

Lajityypillinen elämä

Lemmikin terveyden yksi tärkeimmistä kulmakivistä on se, että lemmikki saa elää mahdollisimman lajityypillistä elämää. Monet lemmikit nauttivat esimerkiksi lajitoverin seurasta ja voivat huonosti joutuessaan olemaan yksin. Liian pienet tilat tai liian vähäinen liikunta ja virikkeet ovat toinen seikka, joka aiheuttaa monelle lemmikille terveysongelmia. Tästä syystä lemmikinomistajan onkin pidettävä huolta siitä, että lemmikillä on riittävästi virikkeitä ja mahdollisuus toteuttaa lajityypillistä käyttäytymistään. Harkitse aina ennen lemmikin hankintaa, pystytkö varmasti tarjoamaan sille hyvän elämän. Jos et esimerkiksi ole innokas ulkoilija, ei välttämättä kannata hankkia suurta ja runsaasti liikuntaa vaativaa koiraa. Tällöin esimerkiksi ulkotarhassa ulkoileva kissa voi olla parempi vaihtoehto.

Oikea ruokavalio

Oikea ruokavalio on toinen lemmikin terveyden kulmakivi. Onkin tärkeää tiedostaa, millaista ruokaa oma lemmikki tarvitsee ja kuinka paljon. Vääränlainen ruokavalio aiheuttaa ongelmia myös lemmikeille esimerkiksi ylipainon kautta. Myös lemmikin on tärkeää saada ruuasta kaikki tarvitsemansa ravintoaineet. Laadukas ruoka voi olla melko kallista, mutta lemmikin hyvinvoinnin kannalta se on välttämätöntä. Osa lemmikinomistajista onkin joutunut turvautumaan lemmikeille suunnattuun leipäjonoon tiukassa paikassa voidakseen turvata lemmikkinsä riittävän ravinnonsaannin.

Esimerkiksi kissan ja koiran ravinnontarve eroaa yllättävän paljon. Kissan laadukasta ruokintaa pidetään usein yllättävän haastavana, minkä lisäksi monet kissat ovat yllättävän nirsoja ja huonoja juomaan riittävästi vettä. Tämä aiheuttaakin päänvaivaa monelle kissanomistajalle.

Säännölliset eläinlääkärikäynnit

Säännölliset terveystarkastukset eläinlääkärillä ovat tarpeen myös lemmikeille. Monet lemmikit tarvitsevat myös erilaisia rokotuksia. Kannattaa valita asiantunteva eläinlääkäri, joka oppii useiden käyntien aikana tuntemaan lemmikkisi. Näin hänellä on entistä paremmat mahdollisuudet huomata, jos lemmikkisi terveydentilassa tapahtuu hälyttäviä muutoksia. Tuttu eläinlääkäri auttaa myös lemmikkiä suhtautumaan tavallista rauhallisemmin eläinlääkärikäynteihin.

Hammashoito

Osa lemmikeistä, kuten koirat ja kissat, tarvitsevat säännöllistä hammashoitoa. Esimerkiksi kissoille on saatavilla niille suunniteltua hammastahnaa ja -harjoja ja jo pieni pentu kannattaa totuttaa säännölliseen hampaiden pesuun. Maksanmakuinen hammastahna saattaa kissan omistajasta kuulostaa melkoisen eksoottiselta vaihtoehdolta, mutta kissa on yleensä toista mieltä.

Osa lemmikeistä saattaa tarvita myös eläinlääkärin tekemää hammashoitoa. Tällainen hoito ei ole ihan halpaa lystiä, mutta lemmikkinsä terveydestä välittävä omistaja ei säästele kuluissa. Huonot hampaat ovat terveysriski myös lemmikille, joten hammaskalustosta kannattaa pitää hyvää huolta.