Kuinka voin opiskella eläinlääkintäalaa ja toimia alan vapaaehtoisena?

Eläinlääkintäala on monen eläinrakkaan haaveala. Eläinlääkärin opintoihin pääseminen on haastavaa, mutta alalta löytyy monia muitakin vaihtoehtoja. Kerromme tässä artikkelissa, millaisia opiskeluvaihtoehtoja ala tarjoaa. Jos siis eläinlääkintä on unelma-alasi, nappaa parhaat vinkit talteen ja tee unelmastasi totta!

Eläinlääkäriopinnot

Vaikka eläinlääkäriopintoihin onkin vaikea päästä, ei kannata kuitenkaan luovuttaa, jos tämä on suurin unelmasi, vaan pyrkiä sinnikkäästi kohti unelmia! Suomessa eläinlääkäriksi voi opiskella ainoastaan Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen tiedekunnan opinahjossa. Tässä tiedekunnassa tarjotaan niin eläinlääkäreiden peruskoulutusta, alan tutkimusta kuin eläinlääketieteen jatko- ja täydennyskoulutustakin.

Jos haluat hakea alan koulutusohjelmiin, tulee sinun tehdä hakemus opintopolku-palvelun kautta. Samalla kannattaa tutustua opiskelijalle suunnattuihin ohjeisiin ja ottaa tarvittaessa yhteyttä myös hakijapalveluihin lisätietojen saamiseksi.

Eläinlääketieteellinen koulutusohjelma kestää 6 vuotta. Se sisältää alan kandiohjelman ja lisensiaattiohjelman. Koulutuksen aikana tuleva eläinlääkäri saa valmiudet toimia tässä vaativassa tehtävässä ja toimia itsenäisenä ammatinharjoittajana. Samalla hän saa valmiudet eläinlääketieteen kehityksen seuraamista varten. Koulutus painottaa jatkuvan oppimisen merkitystä, mikä tällä alalla korostuu.

Eläintenhoitajan koulutus

Eläimiä hoitamaan pääsevät toki muutkin kuin eläinlääkärit. Eläintenhoidon erikoisammattitutkinto ja eläintenhoidon ammattitutkinto tarjoavat monia mahdollisia uravaihtoehtoja eläinten parissa. Tämän koulutuksen käynyt henkilö voi toimia esimerkiksi klinikkaeläinhoitajana, eläintenkouluttajana, trimmaajana, koirahierojana, eläinkaupan myyjänä tai eläinhoitolan työntekijänä.

Tällä alalla on mahdollista toimia myös yrittäjänä. Voit esimerkiksi perustaa oman koiratrimmaamon tai kissahoitolan. Jos haaveilet yrittäjyydestä, kannattaa oman yritysidean kanssa suunnata oman alueesi yritysneuvojan juttusille. Hän osaa katsoa suunnitelmaasi ammattilaisen näkökulmasta käsin, vailla vaaleanpunaisia silmälaseja, jotka yrittäjällä itsellään saattaa olla. Samalla saat hyviä käytännön vinkkejä yrityksesi perustamiseen, rahoitukseen ja toiminnan pyörittämiseen.

Vapaaehtoisia tarvitaan monipuolisiin tehtäviin niin Suomessa kuin ulkomaillakin

Eläintenhoitoalalla tarvitaan runsaasti vapaaehtoisten panosta. Voidaksesi tehdä vapaaehtoistyötä eläinten parissa sinun ei välttämättä tarvitse matkustaa ulkomaille, sillä myös Suomessa on monia mahdollisuuksia auttaa hädänalaisia eläimiä.

Voit esimerkiksi tarjota sijaiskodin kodittomille kissanpennuille. Näin huolehdit pennuista niin kauan, että ne löytävät itselleen oman, pysyvän kodin. Etenkin keväisin kissanpentuja syntyy kuin sieniä sateella ja niille on haastavaa löytää hyviä koteja. Tällöin auttavat käsiparit ja sijaiskodit ovat tarpeen! Voit myös tarjoutua avuksi kissatalolle tai vaikkapa eläinsuojeluyhdistyksen kirpputorille. Kissataloille voi myös lahjoittaa kissanruokaa ja -hiekkaa, joita tarvitaan runsain mitoin, jotta kaikista talon asukkaista voitaisiin pitää hyvää huolta. Myös rahalahjoitukset ovat tervetulleita. Monet kissatalot ottavat vastaan myös käytettyjä peittoja ja muita alustoiksi soveltuvia kankaita kissojen käyttöön.

Osa eläinsuojeluyhdistyksistä tuo koiratarhoilta ulkomailta, kuten Romaniasta, pelastettuja koiria Suomeen. Tällöin koira tarvitsee yleensä matkaa varten saattajan, ja tarjoutumalla tällaiseksi saattajaksi autat tuomaan koiran uuteen kotimaahansa. Myös ulkomaisilla koiratarhoilla ja monissa muissa eläinsuojeluyhdistysten toimipisteissä tarvitaan auttavia käsiä toiminnan pyörittämiseen. Jos siis kansainvälinen eläinten auttamistoiminta kiinnostaa, kannattaa ottaa selvää erilaisista vaihtoehdoista.