Vapaaehtoisten panosta ei voi liikaa korostaa eläinlääkinnän ja -hoidon alalla! Tämä artikkeli pureutuu tähän mielenkiintoiseen ja tärkeään aiheeseen hyvin monenlaisista näkökulmista käsin. Auttaa voi niin Suomessa kuin maailmallakin, ja auttamistavat voivat olla yllättävän moninaisia. Jos eläimet ovat lähellä sydäntäsi, ehkä sinäkin voit löytää juuri sinulle parhaiten sopivan tavan työskennellä vapaaehtoisena eläinten hyvinvoinnin puolesta!
Australian metsäpalojen uhrien puolesta
Kun maastopalot roihahtivat vuoden 2019 syyskuussa Australiassa, olivat monet paikalliset eläimet hätää kärsimässä. Suomestakin ainakin yksi eläinlääkäriasema lähetti eläinlääkäreitä paikan päälle auttamaan näitä hädänalaisia eläimiä. Myös monet suomalaiset käsityöharrastajat ojensivat eläimille auttavan kätensä. He ompelivat eläimille suojapusseja. Lisäksi he tarttuivat virkkuukoukkuihin ja virkkasivat eläimille esimerkiksi erilaisia pesäkoreja. Tämä projekti on erinomainen esimerkki siitä, kuinka kuka tahansa meistä voi auttaa tekemällä sitä, mitä parhaiten osaa. Tässä tapauksessa käsityöharrastajat valjastivat kädentaitonsa eläinten hyväksi.
Vapaaehtoisena Romanian koiratarhalla
Romanian eläinsuojelutilanne on monin tavoin lohduton. Jopa 2 miljoonaa koiraa elää kaduilla ilman omaa kotia. Esimerkiksi Rekku Rescue tuo Romaniasta pelastettuja koiria Suomeen adoptoitaviksi. Tässä prosessissa vapaaehtoisten työpanos on erittäin tärkeä. Apua tarvitaan niin Romanian koiratarhoilla kuin Suomen päässäkin. Jonkun pitää myös lentää koiran kanssa Romaniasta Suomeen. Suomessa kaikki koirat eivät välttämättä löydä heti omaa, pysyvää kotia, vaan ne tarvitsevat ensin sijaiskodin, jossa ne voivat rauhassa odottaa oman kodin löytymistä.
Jos olet aikeissa hankkia itsellesi lemmikin, harkitse kadulta pelastetun eläimen valitsemista rotueläimen sijaan. Näin voit tarjota kodin eläimelle, joka todella sellaisen tarvitsee ja teet samalla hyvän teon. Kissan tai koiran adoptioprosessi vaati yleensä ensimmäiseksi kotiselvityslomakkeen täyttämisen. Tämän jälkeen on yleensä vuorossa haastattelu, joka voidaan toteuttaa esimerkiksi videopalaverin muodossa. Eläinsuojeluyhdistys haluaa näin varmistaa, että eläin päätyy sille sopivaan kotiin.
Vapaaehtoisena kissatalolla
Myös Suomessa on runsaasti tarvetta vapaaehtoisille auttajille. Esimerkiksi kissatalot tarvitsevat monenlaista apua, etenkin keväisin, jolloin kissanpentujen syntymisessä on nähtävillä suoranainen piikki. Kissanpennut ja myös aikuiset kissat saattavat tarvita sijaiskoteja, joissa ne voivat rauhassa ja turvallisissa olosuhteissa odottaa oman kodin löytymistä. Emonsa menettäneet pennut saattavat tarvita sijaisemoa, joten jos sinulta löytyy imettävä narttu, joka saattaisi hyväksyä vieraat pennut imetettäväkseen ja jolla riittää maitoa, kannattaa ilmoittautua auttamaan. Pentuja voi ruokkia myös pullolla, mutta tämä on työlästä ja tarkkaa puuhaa. Juuri tästä syystä eläinemo olisikin ihmistä parempi vaihtoehto.
Kissataloissa kuluu luonnollisesti runsaasti ruokaa ja hiekkaa. Myös erilaisista makuualustoista saattaa olla pulaa. Mahdollisuuksiesi mukaan voitkin lahjoittaa tällaisia tarpeita läheiselle kissatalolle. Ehkäpä voisit myös pitää kirpputoripöytää, jonka tuotot lahjoitetaan suoraan kissatalolle. Myös talon siivoustalkoisiin on usein mahdollista ilmoittautua vapaaehtoiseksi. Monen kissan vessoissa ja asuintiloissa riittää siivottavaa, joten vapaaehtoiset apukädet ovat tarpeen.
Hieman eksoottisempi vapaaehtoistyö eläinten parissa
Vapaaehtoistyö eläinten parissa voi olla myös melko eksoottista, sillä voit päästä toimimaan sellaisten eksoottisten eläinten kuten elefanttien kanssa. Tämä on mahdollista ainakin Phuketissa, jonne on mahdollista päästä vapaaehtoistyöhön Ekomatkaajien kautta. Kohteessa vapaaehtoiset auttavat huolehtimaan iäkkäistä norsuista, joiden menneisyys on perin rankka. Näitä norsuja on käytetty suoranaisina orjina teollisuudessa ja turistien viihdykkeinä ja niitä on kohdeltu kaltoin. Suojelukeskukseen tulee norsuja Thaimaan monista kolkista ja keskuksen tavoitteena on tarjota niille mahdollisuus nauttia rauhallisesta vanhuudesta. Vapaaehtoistyöntekijät valmistavat norsuille ruuat, keräävät roskat ja siivoavat. Tekemistä on paljon, mutta samalla työ on erityisen antoisaa.
Monille muillekin eläimille, kuten Aaseille, on järjestetty ympäri maailman omia vanhainkoteja. Työskentely tällaisessa vanhainkodissa on antoisa elämys myös vapaaehtoistyöntekijälle. Eläinten kaltoinkohtelua niiden aiemmissa elämänvaiheissa ei toki voi täysin hyvittää, mutta tarjoamalla niille mahdollisuuden rauhalliseen ja turvalliseen vanhuuteen, voidaan ehkä hyvittää edes pieni osa niiden aiemmin kokemista kärsimyksistä. Eläimet ansaitsevat mahdollisimman terveen ja onnellisen vanhuuden, minkä vuoksi tähän tavoitteeseen pyrkivät eläinten vanhainkodit ovat loistojuttu!